Gołąbki z kaszą jaglaną

Opublikowano

Na sicie o drobnych oczkach przepłucz kaszę gorącą wodą. Następnie wsyp ją do garnka, zalej dwiema szklankami wrzątku, dodaj łyżkę oleju (lub masła), szczyptę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, zdejmij garnek z ognia i pozostaw kaszę do ostygnięcia.Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzątkiem, ściągając po kolei liście. Osusz je i wytnij zgrubienia, tak zwane nerwy. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju do zrumienienia. Wymieszaj na jednolitą masę mięso mielone, kaszę jaglaną, przesmażoną cebulę, łyżeczkę majeranku, zmiażdżone dwa ząbki czosnku, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. Tak powstały farsz wykładaj porcjami na liście kapusty i zwijaj gołąbki dość ciasno od nasady. Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi z kapusty (wtedy gołąbki nie będą przywierać). Ułóż gołąbki ciasno w garnku, jeden obok drugiego. Zalej bulionem, dodaj listek laurowy i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec gotowania dodaj pozostały majeranek.

Składniki:

Gołąbki z kaszą jaglaną